Ako vybrať varnú dosku?

Klasické sporáky dnes už pomaly ale isto upadajú do zabudnutia. Čoraz rozšírenejšie a používanejšie sú naopak varné dosky. Výber konkrétneho typu dosky sa odvíja od niekoľkých faktorov – ako často varíte, pre koľko osôb budete variť, či chcete šetriť pri kúpe varnej dosky alebo naopak chcete skôr vsadiť na úspornosť dosky. Ponuka varných dosiek je ale na trhu veľmi široká a nie je ľahké sa v nej zorientovať. S výberom novej varnej dosky preto poradíme v článku.

Aké sú základné typy varných dosiek?

V zásade rozlišujeme 3 najčastejšie používané typy varných dosiek – indukčnú, sklokeramickú a plynovú. Ďalšou možnosťou je potom aj varná doska elektrická. Každý z typov sa líši v cenovej dostupnosti, možnostiach úspory financií pri samotnej prevádzke či v pravidlách údržby. Pozrime sa preto detailnejšie na jednotlivé typy varných dosiek a ich výhody a nevýhody.

Indukčná varná doska

Indukčná varná doska funguje na elektrinu, pričom hrniec ohrieva za pomoci elektromagnetickej indukčnej cievky. Ako to funguje?

Doska inteligentne rozpozná to, že ste na ňu umiestnili hrniec, a začne ohrievať priamo jeho dno. Tepelné straty sú minimálne, okolie zapnutej dosky je preto skoro studené. Vďaka tomuto faktu ide o jeden z najúspornejších spôsobov varenia. Pozor však na jeden fakt – indukčná varná doska nefunguje so všetkými typmi hrncov.

Aké hrnce na indukciu?

To, či indukcia s konkrétnym hrncom bude fungovať, zistíte ľahko. Postačí priložiť magnet na dno hrnca. Pokiaľ ho hrniec bude priťahovať, na indukcii fungovať bude. Logicky tak ale na indukcii neuvaríte v hrncoch vyrobených z hliníka či varného skla.

Výhody a nevýhody indukčnej varnej dosky

Najväčšou výhodou indukčnej varnej dosky je fakt, že varenie na nej je veľmi rýchle pri zachovaní nízkej spotreby elektrickej energie. To je možné vďaka využitiu elektromagnetického princípu ohrevu.

Medzi ďalšie výhody patrí moderný design, ktorý zapadne do každej kuchyne, intuitívne ovládanie, ktoré umožní každému naučiť sa dosku ovládať, a tiež fakt, že indukčná varná doska je jedným z najbezpečnejších spôsobov varenia – vďaka studenému okoliu platne výrazne klesá riziko popálenia, pričom po odstránení hrnca z platne doska veľmi rýchlo vychladne.

Medzi nevýhody patrí určite fakt, že na indukcii neuvaríte vo všetkých typoch hrncov. Cena, ktorú pri kúpe dosky musíte zaplatiť, je v porovnaní s inými typmi dosiek tiež vyššia.

Spotreba energie indukčnej varnej dosky

Tento parameter je v prípade indukcie na veľmi dobrej úrovni. Indukčná varná doska je charakteristická veľmi nízkou spotrebou energie a vysokou efektivitou využitia energie (výkon verzus príkon 90 %). Kúpa indukčnej dosky je tak zároveň jedným z dobrých tipov, ako ušetriť za prevádzku kuchyne.

Čo sa týka konkrétneho čísla spotreby, ako príklad použijeme ohrev 2l vody z 20 °C na 100 °C. Indukcia to zvládne za približne 4 minúty, pričom k tomu spotrebuje 225 W energie. V porovnaní s ostatnými typmi dosiek je toto číslo najnižšie.

Príkon vs výkon

Na záver prehľadu o indukčných doskách sa poďme ešte pozrieť na problematiku príkon vs výkon. S tým totiž súvisí aj problematika zapojenia dosky.

Výkon dosky je jasný – ide o celkový súčet výkonu všetkých platničiek, ktoré na doske máte. Príkon je číslo, podľa ktorého zistíte, koľko energie musí do dosky pritiecť na to, aby sa dosiahlo požadovaného výkonu. Udáva sa vo wattoch. Na základe vzájomného pomeru príkonu a výkonu si tak ľahko môžete sami zistiť aj úspornosť dosky. Ide vlastne o to, koľko privedenej energie (príkon) dokáže doska využiť k tomu, čo má robiť – k vareniu (výkon). U indukcií sa tento pomer pohybuje na úrovni 90 %. Pre porovnanie pri sklokeramických doskách to je len okolo 60 %.

Aby ste mohli naplno využívať komfort indukčných dosiek a variť na všetkých platničkách naraz, musia tak ističe vo vašej domácnosti zvládnuť vysoký príkon tejto dosky. Ten sa môže pohybovať aj na úrovni 7-7,5 kW, čo je obrovské číslo. Pre porovnanie práčka má príkon okolo 2-2,5 kW. Toto je potrebné zohľadniť pri zapojení indukčnej dosky, v opačnom prípade vám totiž bude pri zapnutí viacerých varných zón vyhadzovať ističe.

Indukčná varná doska na 220 V alebo 380 V?

Na klasické zapojenie 220 V sú vhodné len tie indukčné dosky, u ktorých to výrobca vyslovene uvádza. Dosky s veľmi vysokým príkonom by mali byť pripojené na trojfázový elektrický kábel s napätím 400 V, pričom vaša domácnosť by mala disponovať minimálne 16A ističmi. V paneláku to v praxi bude znamenať to, že budete musieť povolať elektrikára, aby vám urobil prípojku na 400 V.

Indukčné varné dosky 400 V sú pri používaní najkomfortnejšie – poskytnú veľmi vysoký výkon a pri správnom a odbornom zapojení nebudú ani vyhadzovať ističe.

TIP: Nakoniec pri výbere indukčnej dosky nezabudnite zohľadniť aj pár všeobecných zásad, ktorými je potrebné sa riadiť pri výbere spotrebičov do kuchyne – dôležitými faktormi sú hlavne praktickosť a hlučnosť.

Sklokeramická varná doska

Sklokeramická doska je designom veľmi podobná tej indukčnej. Využíva tiež elektrinu, ale klasickým spôsobom bez využitia elektromagnetického princípu. Ohrieva teda špirály, ktoré následne prenášajú teplo na hrniec. Efektivita parametru príkon vs výkon sa pohybuje na úrovni 60 %, v porovnaní s indukciou sú tak sklokeramiky menej úsporné.

Rozdiel medzi indukčnou a sklokeramickou doskou

Okrem vyššej spotreby sklokeramickej doske tiež dlhšie trvá svoje špirály rozohriať. Po ukončení varenia sú platničky ešte dlho horúce, zatiaľ čo indukcia vychladne skoro okamžite. Sklokeramika je tak tiež menej bezpečná.

Výhody sklokeramickej dosky

Nespornou výhodou je nižšia kúpna cena, než je tomu pri indukcii. Ďalšou výhodou je tiež odpoveď na otázku, aké hrnce na sklokeramickú dosku použiť – vhodné sú všetky. Nebudete tak nútení používať len taký riad, ktorý magnetizuje.

Pokiaľ sa rozhodnete pre sklokeramiku, nemusíte ju zásadne poháňať len elektrinou. Existujú aj sklokeramické plynové varné dosky, ktoré spájajú moderný design s výhodami plynového ohrevu. Tieto dosky sa tak zahrievajú okamžite a výborná je tiež regulácia ohrevu.

Plynová varná doska

Alternatívou k ohrevu elektrinou je plyn. Plynové varné dosky sú veľmi obľúbené a rozšírené. Podmienkou používania tohto typu dosky je samozrejme prívod plynu, sú preto ideálnym riešením pre paneláky. Používať ich ale môžete aj inde, pretože na trhu sú dostupné aj modely na propán-bután.

Výhody a nevýhody

Nespornými výhodami plynových varných dosiek sú cenová dostupnosť, okamžité zahriatie a veľmi dobrá reakcia na reguláciu plameňa. Prívodu plynu sa nemusíte obávať, tieto dosky majú bezpečnosť na vysokej úrovni. V prípade potreby dokážu prívod plynu automaticky zastaviť.

Naopak medzi nevýhody plynových dosiek patrí zložitá inštalácia a v porovnaní s ostatnými typmi tiež náročnejšia údržba.

Indukčná varná doska vs plynová

Aj keď obidva typy zohrievajú veľmi rýchlo, indukcia stále drží prvé miesto. Ohriať 2l vody z 20 °C na 100 °C dokáže za približne 4 minúty, zatiaľ čo plyn na to potrebuje minút približne 8.

Rozdiel je aj v efektivite – pomer výkon vs príkon sa pri plyne pohybuje na úrovni 50 %.

Ďalší zásadný rozdiel nájdeme aj po ukončení varenia – zatiaľ čo indukcia vychladne takmer okamžite, plynová doska zostáva horúca dlhšiu dobu.

Elektrická varná doska

V tomto prípade ide o klasickú elektrickú dosku, ktorá už ale dnes sklokeramike a indukcii nedokáže veľmi konkurovať. Platničky sa zahrievajú veľmi dlho a po ukončení varenia sa tiež veľmi dlho ochladzujú. Ich efektivita je tak nízka.

Ich jedinou výhodou je cenová dostupnosť, sú to najlacnejšie varné dosky na trhu.

Ako ste mohli vidieť, každý typ varnej dosky vám dokáže ponúknuť iné výhody a naopak trpí inými nevýhodami. Definitívne rozhodnutie pri výbere tak bude len na vás. Zohľadniť musíte hlavne fakty, či chcete šetriť pri nákupe dosky alebo skôr pri jej prevádzke, a tiež ako chcete riešiť prívod energie (elektrina/plyn). Inštaláciu varnej dosky by ste tiež vždy mali prenechať odborníkovi, nech už to bude elektrikár alebo plynár.

Po zakúpení nezabudnite tiež na pravidelnú údržbu a čistenie varnej dosky. Tie vyžadujú veľmi šetrné čistenie s ohľadom na to, aby ste nepoškodili ich povrch. Len tak vám budú môcť slúžiť čo najdlhšie a najefektívnejšie.

Publikované: 28. 07. 2022

Kategória: Nezařazené

Autor: Denisa Jandová