Kuchynský superhrdina: Tyčový mixér a jeho rola v udržateľnej potravinovej konzumácii

Väčšina z nás vníma jedlo ako samozrejmosť. V mnohých domácnostiach končia v koši zvyšky jedla, potraviny po dátume spotreby, ovädnutá zelenina či ovocie. Potravinový odpad je signál, že si nevážime potraviny, zatiaľ čo inde ľudia hladujú, alebo sú podvýživení. Faktom je aj to, že až 10 percent emisií, spôsobujúcich klimatické zmeny, má na svedomí plytvanie potravinami. 

Kľúčom k udržateľnosti je zmena v správaní každého z nás. Počítajú sa aj maličkosti, ako napríklad spotrebovanie zvyškov jedál, ktoré pomôže spracovať tyčový mixér s príslušenstvom. Vďaka pestrej palete nadstavcov si poradí s dlhšie skladovaným ovocím či zeleninou, neskonzumovanými zbytkami pokrmov i so spracovaním staršieho pečiva. 

Tyčový mixér ako cesta k udržateľnej potravinovej konzumácii 

Ponorný mixér s pestrou paletou nadstavcov je len jednou z možností, ako prispieť k udržateľnej potravinovej konzumácii vo svojej domácnosti. Vďaka tejto technologickej vychytávke urobíte niečo pre planétu i svoju peňaženku. S čím všetkým vám v tomto smere pomôže? 

Zo zbytkov vareného jedla vytvorí pochúťky

Zostalo vám mäso, ryža či zemiaky z nedeľného obeda a bežne ich vyhadzujetet do hnedého kontajnera? Skúste to tentokrát inak – tyčový mixér premení tieto i ďalšie zvyšky pokrmov na gastronomické špeciality. 

Mäso z vývaru môžete pridať do rizota, alebo si z neho pripraviť domácu paštétu. Základ je zmixovať mäso do hladkej konzistencie, s čím vám pomôže ponorná mixovacia noha k tyčovému mixéru Braun MultiQuick. K rozmixovanému mäsu pridajte hustý biely jogurt, nadrobno nasekaný cesnak a cibuľu, bylinky podľa chuti a na zjemnenie konzistencie malé množstvo masla. 

Ak chcete variť ekonomicky a ekologicky, ponorný mixér je pomocníkom na nezaplatenie aj pri spracovaní zvyškov ryže. Okrem ryžového nákypu stoja za vyskúšanie ryžové guľky. Pripravíte ich zmiešaním zvyškov ryže s vajíčkom a parmezánom, ktorý vám pomôže nastrúhať food procesor k ponornému mixéru Braun. Ak je zmes hustá, pridajte do nej jemnú strúhanku. Vytvarujte guľky, obaľte ich v strúhanke, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte dozlatista. 

Čo s varenými zemiakmi? Použite tyčový mixér s nadstavcom na pyré, ktorý ich spracuje na kašu. Do nej pridajte rovnaký diel masla a hladkej múky. Dochuťte soľou a bylinkami. Vypracujte cesto, natenko ho vyvaľkajte a vykrajujte sušienky. Tie pečte v rúre dozlatista. 

Staršie ovocie a zeleninu premení na chutné lahôdky

Staršie ovocie či zelenina so zošúverenou šupkou, otlčené jablká a hrušky či dlhšie skladované pomaranče nemusia putovať do hnedého kontajnera na bioodpad, pokiaľ máte doma ponorný mixér. Za krátky čas a s minimom úsilia si z nich pripravíte chutné lahôdky. 

Azda najjednoduchším riešením je použiť zeleninu a ovocie podľa chuti na smoothie. Očistené ovocie a zeleninu jednoducho nakrájajte na väčšie kúsky a zmixujte pomocou ponornej mixovacej nohy. Nebojte sa pridať ovsené vločky, rôzne druhy orechov či semienok. Získate chutný pokrm, ktorý sa hodí ako jedlo pred tréningom či raňajky plné vitamínov. 

Staršiu mrkvu, zeler, kaleráb, cviklu či zemiaky stačí ošúpať a pomocou krájača na kocky, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou príslušenstva k tyčovému mixéru, vytvoriť dokonalé hranolčeky. Hranolky uložte na papier na pečenie, osoľte, dochuťte bylinkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte dochrumkava. 

Publikované: 01. 09. 2023

Kategória: Nezařazené

Autor: Lenka Zvěřinová