Káva v zime zahreje. Stačí pridať správne ingrediencie!

V zime potrebuje naše skrehnuté telo poriadne zahriať. A to nielen zvonku, ale predovšetkým zvnútra. K tomu vám skvele pomôže aj toľko obľúbená káva, ktorú si v súčasných chladných mesiacoch môžete vyšperkovať tým správnym „zahrievacím“ korením. Ktoré jej chuť neprebije, ale príjemne vylepší? Ešte než sa pustíte do vylepšovania, poobzerajte sa po skutočne kvalitnej káve. Znamenitou voľbou sú plantážne kávy od ManuCafe. Ako to v eshope chodí, vám prezradí táto Manucafe recenzia. Autor recenzie Radek má s Manucafe skúsenosť a neváha sa o nej podeliť s čitateľmi Ecoblogu.

Škorica

Ťažko by sme našli obľúbenejšie a všestrannejšie korenie, ako je škorica. Obohatiť sa s ňou dajú najrôznejšie jedlá, od sladkých dezertov až po mäsité pokrmy. Vyšperkovať s ňou môžete aj váš obľúbený nápoj z kávovaru. Skvele tak naštartujete váš metabolizmus, prebudíte telo a „nakopnete“ mozog. Škorica navyše posilňuje imunitný systém a chráni ho pred všadeprítomnými vírusmi a baktériami, pomáha znižovať krvný tlak aj hladinu cholesterolu. Pochvaľovať si budete príjemnú vôňu aj ľahko sladkú chuť výsledného nápoja. Okrem klasického espressa môžete vyskúšať aj populárne latté.

Kardamóm

Voňavým a pre naše telo blahodarným korením je kardamóm, na ktorý nedali dopustiť už starovekí Gréci a Rimania. Obľúbili si ho aj v arabských krajinách, kde sa stal neoddeliteľnou súčasťou najrôznejších pokrmov. Tamojší obyvatelia ho už po stáročia pridávajú aj do kávy, ktorá vďaka nemu získava špecifickú silnú vôňu a jedinečnú korenenú chuť s nádychom karamelu. Pokiaľ sa nebojíte experimentovať, potom stačí ku kvalitnej zrnkovej káve pridať pár semienok kardamómu a spoločne pomlieť. Ak chcete získať skutočne autentický zážitok, potom odporúčame pripraviť nápoj tradičným spôsobom v džezve.

Chilli

Poriadne „nakopnúť“ váš organizmus dokáže aj chilli. Disponuje totiž povzbudzujúcimi účinkami, pýši sa aj antikarcinogénnymi, antibakteriálnymi vlastnosťami a vysokým vitamínom C a A. Dokonca vyplavuje endorfíny, okrem vlny energie a cenných zdravotných benefitov vám tak dodá aj dobrú náladu. Samotná štipka chilli sa postará o úplne špecifickú chuť. Pridajte toto zdravé korenie do mletej kávy tesne pred preliatím horúcou vodou. Vynechajte ale mlieko, ktoré by pikantnosť chilli zneutralizovalo. Tak na ktoré zahrievacie korenie stavíte vy, alebo zostane radšej pri svojej osvedčenej variante?

Publikované: 15. 10. 2022

Kategória: Nezařazené

Autor: Denisa Jandová