Malé espresso je pre vás nevyhnutnou súčasťou života? Takto funguje technológia jeho prípravy.

Príprava espressa je zaujímavý proces. Pozrite sa na to, ako fungujú kávovary a v čom spočíva technológia prípravy lahodného espressa.

Pokiaľ vás čaká pred sebou náročný deň, káva je jeden zo spôsobov, ako sa poriadne naštartovať a nabrať potrebné množstvo energie na všetky dôležité úlohy. Okrem toho, že káva je naozaj životabudič, dokonca aj vynikajúco chutí a môžete si ju pripraviť na milión spôsobov. Moderné kávovary vám dokonca dokážu pripraviť kávu pomocou jedného tlačidla.

Nechajte rozmaznávať svoje chuťové bunky a doprajte si vynikajúci štart do dňa s kvalitnými raňajkami. Stačí, ak zapnete vaše rýchlovarné kanvice, hriankovače a kávovary a vyvážené raňajky máte do pár minút na stole. Dokonca na úžasnom kávovom moku si môžete pochutnať niekoľkokrát do dňa.

Existuje množstvo spôsobov prípravy kávy, avšak malé a silné espresso je stále najobľúbenejšie medzi širokou verejnosťou. Pri príprave dokonalej šálky espressa sa môžete stretnúť s niekoľkými technológiami, ktoré pomáhajú dosiahnuť bohatú arómu a silnú chuť tohto obľúbeného nápoja. Pozrite sa na to, ako príprava espressa pomocou kávovarov naozaj funguje.

Technológia prípravy espressa

Na prípravu espressa bezpochybne potrebujete kvalitné kávovary. Medzi špičkových a overených predajcov kávovarov patrí výrobca De'Longhi. Kávovary tejto značky patria medzi najlepšie a najkvalitnejšie.

Výsledok v podobe lahodnej kávy si žiada veľký proces a množstvo na seba nadväzujúcich činností. A preto je dôležité, aby kvalita kávovaru bola na vysokej úrovni a kávovar zvládol jednotlivé úkony a vytvoril dokonale nadýchané espresso s bohatou arómou.

Technológia spočíva v tom, že kávovary fungujú na princípe extrakcie chutí a aróm zo zrnkovej kávy pomocou horúcej vody pod vysokým tlakom. Vnútri kávovaru sa nachádza kotol, v ktorom sa voda nahrieva na presne určenú teplotu.

Po dosiahnutí správnej teploty voda prechádza cez mleté kávové zrná, čo umožňuje extrakciu esenciálnych olejov a aróm. Kávovary tiež disponujú tlakovým čerpadlom, ktoré zabezpečuje dostatočne vysoký tlak na správnu extrakciu kávy. Tento proces vytvára tú vytúženú bohatú, olejnatú krémovú vrstvu na povrchu šálky espressa.

Proces však záleží aj na tom, aký druh kávovaru používate. Plnoautomatické kávovary dokážu celý proces zvládnuť bez vašej pomoci. Pokiaľ však používate pákové kávovary, v tomto prípade je potrebné, aby ste proces prípravy espressa ovládali aj vy. Výhodou pri pákových kávovaroch je, že si dokážete pripraviť kávu podľa vlastnej chuti, avšak musíte počítať s tým, že proces je naozaj náročnejší a musíte disponovať určitými vedomosťami a zručnosťami.

Pokiaľ necháte všetko na plnoautomatický kávovar ostane vám dostatok času aj na prípravu chutnej dobroty ku káve. Niekedy naozaj postačí len obyčajná hrianka s nutelou, džemom alebo maslom a medom.

Do vašej domácnosti si môžete od značky De'Longhi totižto poriadiť aj moderné dizajnové hriankovače, ktoré vám pripravia hrianky podľa vašej chuti a zároveň sa vám jednotlivé spotrebiče budú k sebe hodiť a vaša kuchyňa získa ten správny šmrnc.

Vďaka technológii, ktorú ponúkajú kávovary, hriankovače a rýchlovarné kanvice, si môžete doma vychutnať dokonalú šálku espressa. Kávovary zabezpečujú extrakciu chutí a aróm zo zrnkovej kávy, hriankovače nám umožňujú mať po ruke lahodné pečivo a rýchlovarné kanvice ohrievajú vodu na optimálnu teplotu. Tieto technológie spolupracujú, aby nám priniesli tú najlepšiu kávovú skúsenosť pri príprave espressa.

Nech už si doprajete espressovú kávu ráno ako energetický štart do dňa alebo si užívate relaxačný moment so šálkou espressa po náročnom dni, tieto technológie vám vždy pomôžu dosiahnuť skvelý výsledok.

Publikované: 02. 08. 2023

Kategória: Nezařazené

Autor: Lenka Zvěřinová